Schoolpsychologie

Psychologische begeleiding bij eetproblemen bij IPO Brasschaat - Ekeren

Welkom bij IPO Brasschaat - Ekeren, waar we gespecialiseerd zijn in het behandelen van eetproblemen. We begrijpen dat eetproblemen een complexe aandoening zijn die zowel lichamelijke als psychologische aspecten omvatten. Onze ervaren psychologen bieden een ondersteunende en op maat gemaakte benadering om individuen te helpen bij het overwinnen van eetproblemen en het ontwikkelen van een gezonde relatie met voeding en hun lichaam.

Wat zijn eetproblemen?

Eetproblemen verwijzen naar een reeks aandoeningen die invloed hebben op de eetgewoonten, de relatie met voeding en het lichaamsbeeld van een persoon. Veelvoorkomende eetproblemen zijn onder andere anorexia nervosa, boulimia nervosa, eetbuistoornis en andere specifieke voedings- en eetstoornissen. Deze aandoeningen kunnen ernstige gevolgen hebben voor zowel de fysieke als de mentale gezondheid.

Mogelijke oorzaken van eetproblemen

Eetproblemen kunnen het gevolg zijn van verschillende factoren, waaronder genetische, biologische, psychologische en sociale invloeden. Enkele mogelijke oorzaken zijn:

Lichaamsbeeld en zelfbeeld: Een negatief lichaamsbeeld en een laag zelfbeeld kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van eetproblemen.

Sociale en culturele druk: Maatschappelijke normen en verwachtingen met betrekking tot gewicht, uiterlijk en voeding kunnen een rol spelen bij het ontstaan van eetproblemen.

Emotionele factoren: Eetproblemen kunnen worden beïnvloed door emotionele factoren, zoals stress, depressie, angst of traumatische ervaringen.

Familie-invloeden: Familieomgeving, opvoeding en familierelaties kunnen van invloed zijn op het ontstaan en de ontwikkeling van eetproblemen.

Hoe kan een psycholoog helpen bij de behandeling van eetproblemen?

Bij IPO Brasschaat - Ekeren begrijpen we dat de behandeling van eetproblemen een multidisciplinaire aanpak vereist. Onze psychologen werken samen met andere professionals, zoals diëtisten en artsen, om een holistische en op maat gemaakte behandeling te bieden. Enkele manieren waarop een psycholoog kan helpen bij de behandeling van eetproblemen zijn:

Evaluatie en diagnose: Onze psychologen zullen een grondige evaluatie uitvoeren om het type eetprobleem en de mogelijke onderliggende oorzaken te identificeren.

Individuele therapie: We bieden individuele therapie aan waarin we werken aan het identificeren en begrijpen van de emotionele en psychologische factoren die bijdragen aan de eetproblemen. We zullen werken aan het ontwikkelen van gezonde copingmechanismen, het versterken van zelfbeeld en het bevorderen van positieve relaties met voeding en het lichaam.

Familiebegeleiding: Indien nodig kan familiebegeleiding een belangrijk onderdeel zijn van de behandeling. We zullen samenwerken met gezinnen om ondersteuning, educatie en communicatiestrategieën te bieden die de genezing bevorderen.

Ondersteuning bij herstel: Onze psychologen bieden doorlopende ondersteuning en begeleiding tijdens het herstelproces, waarbij ze individuele doelen stellen en werken aan terugvalpreventie.

Neem contact met ons op

Als u of uw dierbare worstelt met eetproblemen, aarzel dan niet om contact op te nemen met IPO Brasschaat - Ekeren. Onze empathische en deskundige psychologen staan klaar om u te ondersteunen bij het overwinnen van eetproblemen en het bevorderen van een gezonde relatie met voeding en uw lichaam. 

psychotherapie brasschaat ekeren schoten kapellen

Praktijk IPO KAPELLEN
Regio Kapellen - Brasschaat - Ekeren - Schoten

Antwerpsesteenweg 95
2950 Kapellen

© PRAKTIJK IPO 2024

Openingsuren

Consultaties:
Op afspraak (ma - za)
Algemeen nummer Deurne Antwerpen
0456 41 87 70 (tussen 10u-12u)