Hartcoherentie

Ben je op zoek naar een psycholoog gespecialiseerd in hartcoherentie nabij Ekeren Brasschaat Kapellen of Schoten, bij praktijk IPO kan je hiervoor terecht.

Wat houdt hartcoherentie in?

Het hart is onderhevig aan twee tegengestelde invloeden: die van het sympathische zenuwstelsel (SNS) en het parasympatische zenuwstelsel (SNP). De eerste wordt geactiveerd in geval van gevaar en werkt versnellend, waarbij de hartslag stijgt. De tweede wordt geactiveerd als de dreiging voorbij is en werkt vertragend of relaxerend, waarbij de hartslag daalt. Er bestaat een tweerichtingscommunicatiesysteem tussen de hersenen en de zenuwen rond het hart. Dit heeft dan een invloed op de hormonen en het immuunsysteem.

Hartcoherentie heeft als doel de activiteit van het sympathische en parasympatische systeem te synchroniseren aan de hand van een gecontroleerde ademhaling. Het verwijst naar een toestand van fysiologische en psychologische harmonie tussen het psyche en het lichaam, waarbij de hartslagvariabiliteit (de verandering in hartslag van moment tot moment) ritmisch en gesynchroniseerd is.

Een hoge hartcoherentie betekent dus naar een evenwichtig hartritme. Dit wordt geassocieerd met minder stress, mentale helderheid en een verbeterd welzijn. Hiertegenover betekent een lage hartcoherentie dat het hartritme onregelmatig is. Dit wordt geassocieerd met stress, angst en een verminderd welzijn.

Waarvoor word hartcoherentie gebruikt?

De voordelen van hartcoherentie zijn onder andere:

• Emotionele regulatie: met meer coherentie kunnen mensen hun emoties beter beheersen en kalm reageren op uitdagende situaties.
• Stress en spanning: door de coherentie te verbeteren, kunnen mensen stress effectiever leren beheersen en een gevoel van rust ervaren.
• Focus en prestatie: bij het toepassen van coherentie kunnen de gedachtes als helderder worden ervaren, waardoor de focus en concentratie kan verbeteren.
• Opbouwen van veerkracht: door handvaten te krijgen om beter om te gaan met stress, stijgt de veerkracht van een individu
• Beheersing van angst: via coherentie controle krijgen op stress zorgt er ook voor dat angst beter beheerst kan worden
• …

Hierbij kan hartcoherentie worden gebruikt in het behandelen van angst- en angststoornissen, paniek- en paniekstoornissen, depressie, burn-out en meer.

Hoe ziet het proces eruit?

Bij de training hartcoherentie in IPO wordt er vooreerst psycho-educatie gegeven over het belang van de biologische signalen van het hart en hoe hartcoherentie hiermee kan helpen. Dan wordt er aan de hand van biofeedbackapparatuur een baseline gemeten, wat verder via een app kan worden getrackt. Dan wordt er gebruik gemaakt van wetenschappelijk onderbouwde ademhalingstechnieken om een ademhalingsritme te bekomen dat het zenuwstelsel in evenwicht brengt, wat uiteindelijk kan leiden tot een hogere hartcoherentie en ontspanning. 

psychotherapie brasschaat ekeren schoten kapellen

Praktijk IPO KAPELLEN
Regio Kapellen - Brasschaat - Ekeren - Schoten

Antwerpsesteenweg 95
2950 Kapellen

© PRAKTIJK IPO 2024

Openingsuren

Consultaties:
Op afspraak (ma - za)
Algemeen nummer Deurne Antwerpen
0456 41 87 70 (tussen 10u-12u)